Slijpvorm

De slijpvorm van een diamant is de vorm waarin de ruwe diamant wordt geslepen voordat de diamant in een sieraad wordt verwerkt. Er bestaan veel verschillende vormen waarin een diamant wordt geslepen. De bekendste slijpvormen zijn bijvoorbeeld de Briljant, Princess, Emerald en Hearts & Arrows.

De waarde van een diamant wordt bepaald op basis van vier factoren, de 4C’s:

  1. Cut (slijpvorm)
  2. Colour (kleur)
  3. Clarity (helderheid)
  4. Caratweight (karaatgewicht)

Van deze 4C’s is de slijpvorm de enige factor waar de mens invloed op kan hebben. Het vereist vakmanschap en zelfs wiskunde om een ruwe diamant te transformeren naar een geslepen diamant. Zo heeft de diamantslijper te maken met perfecte verhoudingen, afwerking en symmetrie. Dit is belangrijk omdat deze factoren de schittering en het ‘vuur’ (de breking en weerkaatsing van het licht van de diamant) bepalen.

WAT VOOR SOORTEN SLIJPVORMEN ZIJN ER


Sliijpvormen Eigenschappen
Briljant Ook wel 'de ronde diamant': de meest bekende en populairste slijpvorm met 57 facetten. Met zijn uitzonderlijke schittering en moderne, tijdloze uitstraling is deze vorm is veelverlovingsringen en andere sieraden terug te zien.
Princess Speciaal ontworpen om een maximale schittering uit een vierkante vorm te halen. Een Princess diamant bestaat uit 76 facetten. Door de traditionele uitstraling met een moderne twist wordt ook deze slijpvorm vaak gebruikt in verlovingsringen. Prachtig voorde modern-day royalty!
Hearts & Arrows Eén in de miljoen diamanten kan geselecteerd worden als Hearts& Arrows diamant. De diamant is perfect geslepen en de proportie en symmetrie zijn onmiskenbaar. Onder een speciale loep wordt er in de diamant een patroon van hartenen pijlen zichtbaar.