Maandsteen januari: de granaat

Birthstone_granaat.png
Maandsteen: Januari

Granaat

De granaat is de steen van verbintenis, liefde en toewijding. De granaat, die vooral bekend is in het rood maar ook zeker in andere kleuren voorkomt, is al sinds oudsher een geliefde edelsteen. Al in de victoriaanse tijd werd de granaat cadeau gedaan als een uiting van liefde en trouw. Sindsdien is de populariteit van de edelsteen niet verminderd, en is de granaat nog steeds een echte must have voor iedere vrouw.De granaat is daarnaast één van de negen edelstenen in de Thaise orde van de negen edelstenen.

Geschiedenis van de granaat

De granaat wordt al 3500 jaar gebruikt; de oudste grafvondsten zijn gedaan in Egypte. Sindsdien zijn ze door de eeuwen heen geliefd gebleven; bij de oude Grieken, tijdens de middeleeuwen en ga zo maar door. In de middeleeuwen werd de granaat bijvoorbeeld op schilden en zwaarden aangebracht als versiering. De naam granaat komt van het oude Engelse woord ‘gernet’, wat “donkerrood” betekent. Het woord ‘gernet’ komt weer van het Latijnse ‘granatus’, wat graan of zaadje betekent. ‘Granatus’ is hoogstwaarschijnlijk een referentie aan de ‘punica granatum’; de granaatappel. De vorm, grootte en kleur van de vrucht zijn erg vergelijkbaar met die van de edelsteen. 

152002_C.jpg

Geliefd granaat

Granaat is een duurzame en veelzijdige steen. Voor iedereen die houdt van warme kleuren is de granaat een goede keuze. Als rood je favoriete kleur is kan een sieraad metgranaat niet ontbreken in je collectie. In combinatie met geel-of roségoud krijgt de granaat een warme gloed; in combinatie met zilver vormt de granaat juist een opwindend contrast. Ook in combinatie met andere edelstenen, zoals parels, is de granaat goed te dragen. Heb je een chique aangelegenheid? Draag een ring met een granaat als echte statement piece en steel de show met deze stralende rode steen. Een collier met granaat zorgt voor een simpele maar elegante look wanneer deze gecombineerd wordt met een little black dress of een ander kledingstuk in een egale donkere kleur. Kies voor mooie oorsieraden met granaat voor een subtiele rode touch. Voor zowel formele als informele gelegenheden, voor bij winterse feestdagen of zomers feestje: de granaat is een eeuwige favoriet.

Rhodoliet, pyroop, almandien

De granaat kent erg veel kleurvariaties, alhoewel de bekendste variant natuurlijk de rode is. De rode granaat kan worden opgedeeld in ‘pyroop’, welke dieprood is, en ‘rhodoliet’, welke helder rood-paars is. De rode granaat wordt vooral gevonden in Brazilië, Birma, China, India, Madagaskar, Sri Lanka, Tanzania en de Verenigde Staten. Zelfs in Nederland kan de granaat in heel kleine stukjes worden gevonden. Een andere variant van de granaat, die oranjerood tot paars is, heet ‘almandien’. Deze edelsteen wordt in Europa gewonnen. ‘Grossulaar’ is ook een andere kleurvariant van de granaat; deze is groen. De grossulaar is te vinden in Siberië, Canada en midden Afrika.

GEBOORTESTENEN

Over de steen van de maand

Edelstenen worden al decennia lang gedragen als sieraad. Het is daarom interessant om de geschiedenis achter de steen te leren kennen. Veel culturen en personen schrijven bovendien magische krachten toe aan edelstenen. Ze dienen als talismannen en de stenen zouden je leven verbeteren of beschermen. Als je de steen draagt die bij je geboortemaand of sterrenbeeld past is de werking bovendien nog krachtiger. Per steensoort worden er ook eigenschappen aan stenen toegeschreven die passen bij de persoon die in de maand is geboren. Het is daarom extra leuk om een edelsteen uit te kiezen die jouw karakter versterkt, of van de persoon voor wie het cadeau is. De granaat hoort bij de maand januari en is een perfect geschenk verwerkt in bijvoorbeeld een ring voor iemand die in januari geboren is.