Onze waarborg

Diamond Point verkoopt enkel 14 of 18 karaat gouden sieraden, mits anders vermeld. Nadat we onze sieraden hebben vervaardigd in ons atelier, gaat elk sieraad naar een waarborginstelling (stichting Edelmetaal Waarborg Nederland) m.u.v. gouden sieraden onder de 1 gram en zilveren sieraden onder de 8 gram. De waarborg keurt elk sieraad voor de verkoop op gehalte edelmetaal. Als het artikel aan de wettelijke eisen voldoet stempelt de waarborg er een keurmerk in. Het gehaltemerk geeft aan hoeveel goud, zilver of platina in het sieraad zit.

Waarborgwet

Op gouden, zilveren en platina sieraden worden al eeuwenlang keurtekens aangebracht. Deze keurtekens behoren tot een van de oudste vormen van consumentenbescherming. De Waarborgwet van 1986 garandeert dat een voorwerp vanaf een bepaald gewicht, met volgens de wet vastgestelde keurtekens, het juiste gehalte aan platina, goud of zilver bevat. In Nederland is het volgens deze wet verplicht om gouden sieraden van 1 gram te voorzien van een keurmerk. Voor zilver geldt vanaf 8 gram.

Goudgehalte en karaat

Goud is van alle edele metalen het best te bewerken. Goud is daarom ideaal voor het maken van sieraden. Puur goud is van nature een zacht metaal en daardoor moeilijk te verwerken tot een sieraad. Om het goud harder te maken worden er andere metalen zoals zilver, palladium of koper toegevoegd. In Europa wordt de hoeveelheid puur goud, die aanwezig is in een sieraad, uitgedrukt in karaat. Zuiver goud noemt men 24 karaat goud; dit betekent een waarde van 100% goud. 18 karaat goud is een samensmelting 75% goud en 25% van andere metalen.

14 karaat (585/1000)
18 karaat (750/1000)
20 karaat (833/1000)
22 karaat (916/1000)

Legeringen beneden de 14 karaat mogen in Nederland geen goud genoemd worden.

Irritatie van goud

Het komt heel weinig voor, maar bij sommige mensen is na het dragen van goud een zwarte vlek op de huid te zien. Hiervoor zijn twee eenvoudige verklaringen:

  • Een verandering van de hoeveelheid en samenstelling van huidzuur kunnen een reactie geven op de goudlegering. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens zwangerschap
  • Het gebruik van medicijnen en cosmetica zoals haarspray, gel en parfum kunnen zorgen voor irritatie. Vooral anti-roos shampoo laat een laag op de huid achter. Dit heeft invloed op het sieraad.