Maandsteen juni: de parel

Birthstones_parel.png
Maandsteen: Juni

Zoetwaterparel

Terwijl diamanten en andere edelstenen pas de laatste vijf- of zeshonderd jaar in de belangstelling staan, zijn parels al 6000 jaar lang geliefd om hun ingetogen schoonheid. Parels werden met gevaar voor eigen leven opgedoken door parelvissers en waren zeer zeldzaam. Alleen de allerrijksten konden zich de schoonheid van de parel veroorloven. De parel is één van de negen edelstenen in de Thaise orde van de negen edelstenen.

Geschiedenis van de parel

Parels worden al heel lang gebruikt voor sieraden en kleding. Zo zijn er parels gevonden bij verschillende opgravingen, waaruit blijkt dat mensen in het oude Egypte en in de Romeinse tijd al bekend waren met parels. De parels uit die tijd zijn allemaal ‘natuurlijke parels’. Hiermee wordt bedoelt dat ze op een natuurlijke wijze door weekdieren zijn gemaakt. Omdat tegenwoordig de meeste parels gekweekt worden in kwekerijen, komen de natuurlijke parels eigenlijk alleen nog voor in antieke sieraden. Voorbeelden van gekweekte parels zijn de Akoya en Tahiti parels. Gekweekte parels groeien in zoetwatermossels en bestaan geheel uit parelmoer. De kleuren van zoetwaterparels zijn wit, crème en zachtroze.

Parel_banner_blog.png

Parels in de mode

Aan het begin van de vorige eeuw vond een enorme parelrage plaats, waarna in de jaren zestig en zeventig de parel langzaam uit de mode raakte. Het klassieke parelsnoer bleef voor veel vrouwen een gekoesterd sieraad maar kreeg een ouderwets imago. Dit beeld is in de jaren negentig drastisch veranderd. Parels staan weer volop in de belangstelling. Iedere filmster draagt ze en een bruid die geen parels draagt behoort bijna tot de uitzonderingen. Parels hebben hun stoffige reputatie afgeschud en door de moderne manier waarop ze tegenwoordig gedragen worden, is gebleken dat ze net zo goed met een spijkerbroek als met een klassiek mantelpak staan. Verder kun je parels perfect combineren met elke kleur! Met een parelsieraad zit je dus altijd goed.

De liefde voor parels in de kunst 

Zoals al eerder gezegd, zijn parelsal heel lang geliefd. Dit is terug te zien in de kunst. Zo zijn er veel schilderijen waarop mensen van adel met parels geportretteerd zijn. Ook is er een beroemd schilderij van Johannes Vermeer vernoemd naar de parel die er op staat afgebeeld: Het Meisje met de Parel.

Pretty in pearls 

Voor dagelijks gebruik is een subtiel collier met kleine parels of een enkele parel perfect. Heb je een wat chiquere gelegenheid? Een dubbele collier met meerdere lagen parels is hiervoor erg geschikt. Zo combineerde Angelina Jolie haar driedubbele parel collier met een witte jurk met zwart kant tijdens het Venice Film Festival in 2009. Parels gecombineerd met diamanten en andere edelstenen zorgen voor een verrassend en oogverblindend effect.

“I feel undressed if I don’t have my pearls on. My pearls are my security blanket.” – Lady Sarah Churchill

GEBOORTESTENEN

Over de steen van de maand

Edelstenen worden al decennia lang gedragen als sieraad. Het is daarom interessant om de geschiedenis achter de steen te leren kennen. Veel culturen en personen kennen bovendien magische krachten toe aan edelstenen. Ze dienen als talisman en de stenen zouden je leven verbeteren of beschermen. Als je de steen draagt die bij je geboortemaand of sterrenbeeld pas, is de werking bovendien nog krachtiger. Per steensoort worden er ook eigenschappen aan stenen toegeschreven die passen bij de persoon die in de maand is geboren. Het is daarom extra leuk om een edelsteen uit te kiezen die jouw karakter versterkt, of van de persoon voor wie het cadeau is. De zoetwaterparel hoort bij de maand juni én is een perfect geschenk voor een 30 jaar huwelijksjubileum.