Maandsteen maart: de aquamarijn

aquamarijn.png
Maandsteen: Maart

Aquamarijn

De heldere aquamarijn betekent letterlijk 'zeewater', refererend aan haar groenblauwe kleur. Geef een sieraad met aquamarijn cadeau aan iemand die geboren is in maart. Wanneer je een aquamarijn cadeau doet, vertegenwoordigt dit vertrouwen, harmonie en blijdschap. Of draag een aquamarijn steen gezet in een sieraad. Dit zou een kalmerende, stress verminderende en verkoelende werking hebben.

Geschiedenis van de aquamarijn

De aquamarijn werd al rond 400 voor Christus gebruikt door de Grieken en Egyptenaren. Voor hen was de aquamarijn een symbool van zuiverheid en trouw. Aquamarijn werd later daarom ook geassocieerd met de Maagd Maria. In de Middeleeuwen werd de aquamarijn gebruikt als amulet tijdens tochten overzee, omdat de steen zou beschermen tegen zeeziekte en verdrinking. 

Aquamarijn_model.png

All time favorite: de aquamarijn

De zee-kleurige aquamarijn is een decoratieve steen die vrijwel elke huid- en oogkleur complementeert en hierdoor een all time favorite is voor vrouwen over de hele wereld. De steen is extreem veelzijdig en staat prachtig in allerlei soorten sieraden, zoals in een vintage ring. Een aquamarijn in combinatie met witgoud heeft een kalme, koele uitstraling. Combineer sieraden met aquamarijn bijvoorbeeld op een smetteloos witte blouse en jeans om een casual lookte laten stralen. Aquamarijn in een verlovingsring is ook populair; zo gaf Justin Timberlake Jessica Biel een verlovingsring met een diamant in het midden, geflankeerd met aquamarijn. Jessica Biel is een groot fan van de blauwe edelsteen: zo droeg ze een armband en oorbellen met aquamarijn naar de 2014 Academy Awards.

Van bleek- tot blauwgroen

De naam aquamarijnstamt uit de Renaissance en komt van het Latijnse ‘Aqua Marina’, wat ‘zeewater’ betekent. De kleur van de edelsteen doet denken aan de zee en varieert van bleekgroen en geelgroen tot blauwgroen. De blauwgroene kleur ontstaat omdat er een klein beetje ijzer in de kristallen van de steen zit opgesloten. Bijzonder is dat de steen vanuit sommige hoeken kleurloos kan ogen; dit heet dichroïsme. De diepblauwe variant van aquamarijn wordt ook wel ‘Maxixe’ genoemd en wordt voornamelijk op Madagaskar gevonden.

Vitamin Sea

Door de jaren heen zijn er verschillende helende eigenschappen aan aquamarijn toegeschreven. Zo zou de edelsteen het afweersysteem versterken, huidallergie tegengaan en het intellect verscherpen. Ook zou aquamarijn stress vermindert werken; het zou krampen verminderen en zorgen dat je je kalmer voelt.

Wereldwijde schittering

De grootste en mooiste hoeveelheden aquamarijn worden gevonden in Brazilië. Ook wordt de blauwe edelsteen gevonden in Afghanistan, Australië, Ierland, India, Kenia, Mexico, Myanmar, Pakistan, Rusland, de Verenigde staten en in Zimbabwe. Aquamarijn wordt niet alleen op veel verschillende plaatsen gevonden, ook zijn het vaak grote stukken edelsteen. De grootste geslepen aquamarijn weegt ongeveer 27 kilogram en is ongeveer 61 centimeter lang: de Dom Pedro.

GEBOORTESTENEN

Over de steen van de maand

Edelstenen worden al decennia lang gedragen als sieraad. Het is daarom interessant om de geschiedenis achter de steen te leren kennen. Veel culturen en personen kennen bovendien magische krachten toe aan edelstenen. Ze dienen als talisman en de stenen zouden je leven verbeteren of beschermen. Als je de steen draagt die bij je geboortemaand of sterrenbeeld past, is de werking nog krachtiger. Per steensoort worden er ook eigenschappen aan stenen toegeschreven die passen bij de persoon die in de maand is geboren. Het is daarom extra leuk om een edelsteen uit te kiezen die jouw karakter versterkt, of van de persoon voor wie het cadeau is. De aquamarijn hoort bij de maand maart en is daarom een perfect geschenk verwerkt als juweel voor iemand die in deze maand is geboren.