Maandsteen november: de citrien

Birthstones_citrien.png
Maandsteen: November

Citrien

Citrien is een vrij zeldzame citroengele variant van kwarts, die zijn mooie gele kleur meestal dankt aan ingesloten ijzer en soms aan aluminium. Citrien staat ook wel bekend als de “helende kwarts” door het vermogen om mensen te kalmeren en gerust te stellen. Het kan negatieve gevoelens doen verdwijnen en de verbeelding vergroten. Ook zou het helpen tegen futloosheid en transpiratie. Het wordt zelfs de “handelaarssteen” genoemd omdat de edelsteen welvaart zou brengen aan zijn drager.

Geschiedenis van de citrien

Tussen 300 en 150 voor Christus werd er voor het eerst gesproken over de gele edelsteen in Griekenland. De naam citrien is afgeleid van het Latijnse woord “citrina” wat geel betekent. Hier is ook het woord “citroen” van afgeleid. In de Middeleeuwen kregen verschillende gele stenen de naam citrien. Echter, in 1546 reserveerde de Duitse wetenschapper Georgius Agricola (1494 – 1555) deze naam voor gele kwarts.

Gold as lemons

De citrien is verkrijgbaar in een groot scala aan kleur, van licht geel tot een vrij donkere bruine/oranje kleur. De citrien werd in het verleden, afhankelijk van de kleur, ook wel Madeira-topaas, gouden topaas of topaas van Bahía genoemd. Dit klopt niet omdat de topaas een heel ander mineraal is. Citrien wordt het meest gevonden in Brazilië, Madagaskar en voormalig Sovjet-Unie. De kleur van de steen is afhankelijk van de vindplaats.

Lang en gelukkig huwelijk

Met een hardheid van 7 op de Mohs schaal (waarbij 10 het hardst is), is de citrien een vrij sterke kleursteen waardoor het een ideale edelsteen is voor everyday wear,zonder bang te hoeven zijn voor beschadigingen. De citrien zou ook voor een lang en gelukkig huwelijk zorgen. Dit is dan ook de reden waarom citrien graag in hangertjes en ringen wordt gezet en gedragen. Daarbij valt citrien prima te combineren met verschillende kleuren: zo droeg Kate Winslet oorsieraden en een collier met citrien bij een metallic grijze jurk naar de Oscars in 2010. Ook Kate Middleton is vaak gespot met oorsieraden met citrien. Neem een voorbeeld aan hen en fleur je outfit op met een deze gele edelsteen van deze maand!

GEBOORTESTENEN

Over de steen van de maand

Edelstenen worden al decennia lang gedragen als sieraad. Het is daarom interessant om de geschiedenis achter de steen te leren kennen. Veel culturen en personen kennen bovendien magische krachten toe aan edelstenen. Ze dienen als talisman en de stenen zouden je leven verbeteren of beschermen. Als je de steen draagt die bij je geboortemaand of sterrenbeeld past, is de werking bovendien nog krachtiger. Per steensoort worden er ook eigenschappen toegeschreven die passen bij de persoon die in de maand is geboren. Het is daarom extra leuk om een edelsteen uit te kiezen die jouw karakter versterkt, of van de persoon voor wie het cadeau is. De citrien hoort bij de maand november en is een perfect geschenk verwerkt in een ring, collier of oorsieraden voor iemand die in november geboren is.