De kimberly-mijn
De diamant werd voor het eerst gedolven in India. Aan het eind van de 19e eeuw begon in Zuid-Afrika de moderne diamant industrie. De eerste grote diamantmijn in dit land, de ‘Kimberley-mijn’, ontstond op de plek waar iemand een ruwe diamant vond van 21.25 karaat. Deze steen werd “De Eureka” genoemd. Twee jaar later werd op ongeveer dezelfde plek een diamant ontdekt van 83.5 karaat. Dat gaf de doorslag om daar diamant te delven en de Kimberley-mijn werd één van de bekendste mijnen ooit.
Van alle diamanten die nu gevonden worden is ongeveer 15-20 procent geschikt om in een sieraad te verwerken. Het delven van diamanten is tot op de dag van vandaag, ondanks alle moderne technieken, nog altijd zeer gecompliceerd. Er moet gemiddeld iets meer dan zes ton ruw gesteente verwerkt worden om één gram ruwe diamant te winnen! Tegenwoordig vertegenwoordigt de top vijf diamant producerende landen in volume 90 procent van de wereldproductie van ruwe diamant. In waarde neemt Zuid-Afrika 16 procent van de totale productie voor haar rekening. De belangrijkste producerende landen zijn: Australië, Zaïre, Rusland, Botswana en Zuid-Afrika.
Diamanten worden gekenmerkt door 4 factoren: de kleur, het slijpen, de helderheid en het karaat. Diamanten vormen in veel legenden het symbool van rijkdom. Het is daarom niet voor niets dat diamanten in kroonjuwelen zijn verwerkt en in musea te bewonderen zijn. Een diamant staat bovendien voor trots, koelheid en zelfbewustzijn. De diamant is één van de negen edelstenen in de Thaise orde van de negen edelstenen.