Maandsteen april: de diamant

Birthstone_diamant.png
Maandsteen: April

Diamant

De diamant wordt wel de ‘koning der edelstenen’ genoemd. Toch is deze edelsteen heel eenvoudig van samenstelling. Diamant bestaat uit zuivere koolstof die kristalliseert ten gevolge van zeer hoge druk en hoge temperatuur. Deze omstandigheden worden alleen gevonden in een diepte van 150 tot 200 km onder het aardoppervlak. Hier ontstaat de diamant. De diamant vindt zijn weg naar het aardoppervlak door vulkanische uitbarstingen. Het vulkanisch materiaal dat diamant bevat wordt ‘kimberliet’ genoemd. 

De kimberly-mijn

De diamant werd voor het eerst gedolven in India. Aan het eind van de 19e eeuw begon in Zuid-Afrika de moderne diamant industrie. De eerste grote diamantmijn in dit land, de ‘Kimberley-mijn’, ontstond op de plek waar iemand een ruwe diamant vond van 21.25 karaat. Deze steen werd “De Eureka” genoemd. Twee jaar later werd op ongeveer dezelfde plek een diamant ontdekt van 83.5 karaat. Dat gaf de doorslag om daar diamant te delven en de Kimberley-mijn werd één van de bekendste mijnen ooit.

Van alle diamanten die nu gevonden worden is ongeveer 15-20 procent geschikt om in een sieraad te verwerken. Het delven van diamanten is tot op de dag van vandaag, ondanks alle moderne technieken, nog altijd zeer gecompliceerd. Er moet gemiddeld iets meer dan zes ton ruw gesteente verwerkt worden om één gram ruwe diamant te winnen! Tegenwoordig vertegenwoordigt de top vijf diamant producerende landen in volume 90 procent van de wereldproductie van ruwe diamant. In waarde neemt Zuid-Afrika 16 procent van de totale productie voor haar rekening. De belangrijkste producerende landen zijn: Australië, Zaïre, Rusland, Botswana en Zuid-Afrika.

Diamanten worden gekenmerkt door 4 factoren: de kleur, het slijpen, de helderheid en het karaat. Diamanten vormen in veel legenden het symbool van rijkdom. Het is daarom niet voor niets dat diamanten in kroonjuwelen zijn verwerkt en in musea te bewonderen zijn. Een diamant staat bovendien voor trots, koelheid en zelfbewustzijn. De diamant is één van de negen edelstenen in de Thaise orde van de negen edelstenen. 

Diamant als steen van de liefde

Het woord diamant komt van het Griekse ‘adamas’ wat ‘onbreekbaar’ betekent. Dit duidt op de hardheid van de steen. De diamant is het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. Door de onbreekbaarheid van de edelsteen staat de diamant ook symbool voor een onbreekbare band en eeuwigdurende trouw. De traditie van de diamantenverlovingsring dateert uit 1477, toen Maria van Bourgondië een ring met diamant kreeg van de aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk. In navolging van dit beroemde liefdespaar gingen steeds meer verliefde mensen ringen met diamanten dragen. 

150744_A.jpg

Sprankelende outfit met diamanten

Diamanten kunnen overal bij gedragen worden. Het maakt een simpele casual outfit af, maar is ook een goede blikvanger bij een chique outfit. Zo zijn diamanten niet weg te denken van de rode loper. Omdat de diamant bij elke kleur past, zowel fel als pastel, is hij schitterende toevoeging aan elk outfit. Ook is het goed te combineren met verschillende edelstenen zoals de smaragd, parel of robijn. Of je nou kiest voor een collier of een armband; met diamant zit je altijd goed!

GEBOORTESTENEN

Over de steen van de maand

Edelstenen worden al decennia lang gedragen als sieraad. Het is daarom interessant om de geschiedenis achter de steen te leren kennen. Veel culturen en personen kennen bovendien magische krachten toe aan edelstenen. Ze dienen als talisman en de stenen zouden je leven verbeteren of beschermen. Als je de steen draagt die bij je geboortemaand of sterrenbeeld past, is de werking bovendien nog krachtiger. Per steensoort worden er ook eigenschappen toegeschreven die passen bij de persoon die in die maand is geboren. Het is daarom extra leuk om een edelsteen uit te kiezen die jouw karakter versterkt, of van de persoon voor wie het cadeau is. De diamant hoort bij de maand april en is daarom een perfect geschenk voor iemand die in deze maand is geboren. Of, traditioneel, als cadeau voor het 60-jarig huwelijk.