Maandsteen februari: de amethist

Birthstone_Amethist.png
Maandsteen: februari

Amethist

De mooie paarse amethist werd al voor onze jaartelling geprezen om zijn kleur en helende werking. Tijdens de 19eeeuw werd de amethist vooral gebruikt door Victoriaanse juweliers in colliers, broches en andere sieraden. Al snel werd de amethist de meeste begeerde edelsteen binnen de wereld van de juwelen. De kleur van de amethist varieert van licht- tot donkerpaars, afhankelijk van de plaats waar de edelsteen gevonden is. Zowel Catherina de Grote als Leonardo da Vinci waren te spreken over deze steen, mede om zijn reinigende werking.

Geschiedenis van de amethist

Amethist is een bijzondere steen die door de Egyptenaren en Romeinen werd verwerkt in sieraden en amuletten. Ook de Azteken prezen de steen en verwerkten de amethist in hun graven. In de Middeleeuwen gebruikten geestelijken de amethist tegen hekserij en tovenarij. Doordat de steen zo geliefd was bij hoge geestelijken, stond hij bekend als de 'bisschopsteen'. Middeleeuwse ridders droegen de amethist als amulet omdat de steen een helende werking zou hebben en de drager een koel hoofd zou blijven bieden.

De amethist in de Griekse oudheid

De naam amethist stamt af van het Griekse amethystos en betekent “niet dronken”. De Grieken en Romeinen geloofden dat wanneer men uit een amethisten beker zou drinken, men niet dronken kon worden. Bacchus was de Griekse god van de druiven, wijn en het dronkenschap. Het verhaal gaat dat hij verliefd was op een nimf die door de Godin Diana ter bescherming in een witte steen werd veranderd. Bacchus schonk wijn over deze steen waardoor het de bekende paarse kleur kreeg. Deze edelsteen kennen wij nu als de amethist.

Amethist_model.png

Amethist: warme, glamoureuze touch

Verkrijgbaar in tinten variërend van lila tot koninklijk donkerpaars is de amethist een aantrekkelijke edelsteen die te combineren valt met zowel witgoud, roségoud als geelgoud. De amethist dient zich als een ideale edelsteen voor sieraden, omdat de steen zowel warmte als glamour uitstraalt. De paarse kleur van de edelsteen creëert een zonnige schittering die perfect is voor een outfit voor overdag. Combineer de steen met een zwarte, witte, groene of roze kleur voor een harmonieuze uitstraling. Colliers met een hanger van amethist zijn de perfecte aanvulling op een simpele outfit, met een skinny jeans en een t-shirt. Oorsieraden van amethist kunnen gecombineerd worden met veel soorten outfits, maar komen extra mooi uit in een meer formele setting, zoals bij een mooi, vrouwelijk op maat gesneden pak. De paarse kleur van deamethist laat blauwe ogen paarser lijken, het benadrukt groene ogen en brengt warmte en levendigheid in bruine ogen.

Een scala aan paarstinten

De kleur van de amethist kan varieren van licht- tot donkerpaars. Dit hangt af van het licht en de vindplaats. Amethist afkomstig uit Uruquay en Arizona heeft meestal een diep paarsblauwe kleur, terwijl de Siberische amethist vaak meer rood- en blauwtinten bevat. Amethist wordt gevonden in veel verschillende landen, waarvan de belangrijkste Australië, Bolivia, Brazilië, Canada, Congo, Mexico, Rusland, Uruguay, de Verenigde Staten en Zimbabwe zijn.

Bekende amethist 

Amethist is de steen van sint Valentijn en die van trouwe geliefdes. Sint Valentijn zou een ring van amethist dragen met de afbeelding van Cupido erop. Als de amethist gedragen wordt als verlovingsring dan zou dit staan voor trouw. Als de steen gedragen wordt als hanger dan zou deze verloren liefdes terugroepen. Ook in staatsjuwelen is de amethist een veelgebruikte steen; Catherina de Grote liet de steen verwerken in haar scepter. Leonardo da Vinci was ook zeer te spreken over de amethist en schreef dat de steen de intelligentie verbeterd en slechte gedachten verdrijft.

GEBOORTESTENEN

Over de steen van de maand

Edelstenen worden al decennia lang gedragen als sieraad. Het is daarom interessant om de geschiedenis achter de steen te leren kennen. Veel culturen en personen kennen bovendien magische krachten toe aan edelstenen. Ze dienen als talisman en de stenen zouden je leven verbeteren of beschermen. Als je de steen draagt die bij je geboortemaand of sterrenbeeld past, is de werking nog krachtiger. Per steensoort worden er ook eigenschappen aan stenen toegeschreven die passen bij de persoon die in de maand is geboren. Het is daarom extra leuk om een edelsteen uit te kiezen die jouw karakter versterkt, of van de persoon voor wie het cadeau is. De amethist hoort bij de maand februari en is een perfect geschenk verwerkt in een ring voor iemand die in februari geboren is.