Verschil tussen witgoud en zilver

witgoud_1.png

Ben jij op zoek naar sieraden en twijfel je tussen witgoud en zilver? Om jou te helpen een weloverwogen besluit te nemen, hebben we in deze blog beschreven wat het verschil is tussen de twee. Het verschil zit namelijk in de samenstelling, duurzaamheid en de prijs.

Samenstelling

Zilver is een chemisch element met het symbool "Ag" en het atoomnummer 47. In de natuur komt zilver zowel in zuivere vorm voor, als in combinatie met andere elementen. In sieraden wordt zilver meestal gebruikt in zijn zuivere vorm (sterling zilver), wat betekent dat het voor 92,5% uit zilver bestaat en de resterende 7,5% uit andere metalen. In onze blog Diamond Point Academy: Geelgoud, witgoud en roségoud hebben we al beschreven dat witgoud ontstaat door het legeren van puur goud. Tijdens dit proces worden er witte metalen zoals palladium, zilver en rhodium toegevoegd aan goud. Dit resulteert in gouden sieraden met een zilverachtige uitstraling. Het is dan ook niet zo gek dat men het verschil niet zo snel ziet.

Duurzaamheid

Witgoud is over het algemeen harder en duurzamer dan zilver, vooral als het is afgewerkt met een rhodium laag. Dit maakt het sieraad geschikt voor dagelijks gebruik. Zilver is daarentegen zachter en gevoeliger dan witgoud. Het kan daardoor veel gemakkelijker krassen en slijtage vertonen ten opzichte van witgoud. Zilver is daarnaast ook geen edelmetaal zoals goud. Dit houdt in dat zilveren sieraden last kunnen krijgen van oxidatie. Hierdoor kunnen de sieraden zwart en dof worden. 

Kleur

Witgoud heeft een zilverachtige kleur, vergelijkbaar met platina of zilver. Dit komt door de aanwezigheid van de legeringsmetalen en de rhodiumafwerking. Zilver heeft van nature een zilvergrijze kleur en bevat een kenmerkende glans en reflectie.

Oxidatie bij zilveren sieraden is helaas bijna niet te voorkomen. Dit is een natuurlijk proces, waarbij er een chemische reactie ontstaat wanneer zilver in aanraking komt met waterstofsulfide. Dit is een gas dat overal in de lucht voorkomt. Oxidatie kan ook plaats vinden door de zuurtegraad van je huid en je verzorgingsproducten. Met name in de zomermaanden versnelt dit proces, door de hoge luchtvochtigheid, het transpireren en het in contact komen met zonnebrandcrème. Ook wanneer je de sieraden niet draagt kan oxidatie ontstaan. Het is daarom van belang om ze goed op te bergen. Je raadt het misschien al. zilveren sieraden hebben veel zorg nodig.

Bij witgouden sieraden kan in verloop van tijd de warme gele kleur zichtbaarder worden door de zuurtegraad van je huid. De snelheid van dit proces verschilt per persoon. Vergeleken met zilveren sieraden behouden witgouden sieraden hun kleur beter en zijn ze minder gevoelig voor verkleuringen.

Prijs

Naast de kleur en duurzaamheid is er ook een verschil in prijs. De prijs voor een kilo goud ligt hoger dan de prijs voor een kilo zilver. Witgoud bevat een percentage puur goud en andere metalen zoals palladium en rhodium. Goud wordt daarnaast ook gezien als een schaars goed, waardoor de prijs ook wat hoger ligt. 

 

Kiezen tussen witgoud en zilver

Bij het kiezen tussen witgoud en zilver is het van belang om rekening te houden met de verschillende eigenschappen van deze twee metalen en je persoonlijke voorkeur. Dit kan namelijk zeker invloed hebben op je aankoopbeslissing. Al lijken de twee redelijk op elkaar, desondanks zijn ze erg verschillend. Ben je opzoek naar een zilverkleurige sieraad en speelt de prijs een belangrijke rol? Dan kan zilver voor jou de beste optie zijn. Of heb je toch liever een sieraad waar je lang plezier van kunt hebben? Kies dan voor witgoud. Witgouden sieraden gaan langer mee en hebben minder zorg nodig. 

Bij Diamond Point hebben we ervoor gekozen om geen sieraden aan te bieden van zilver. De kwaliteit en levensduur van onze sieraden staat bij ons hoog in het vaandel. Bij zilveren sieraden kunnen wij dit niet garanderen. Om ook zilverkleurige sieraden aan te bieden, die aan onze standaarden voldoen, hebben wij witgouden sieraden in ons assortiment. Zo kun jij nog vele jaren genieten van jouw schitterende zilverkleurige sieraden.