Wat is een diamant?

Diamant_1.png

Diamant

In de diepste krochten van de aarde, waar druk en hitte samenkomen, ontstaat een wonder dat de mensheid al eeuwenlang in zijn ban houdt: de diamant. Deze schitterende edelsteen is niet zomaar een stukje geologie; het is een symbool van onsterfelijkheid, liefde en uitzonderlijke schoonheid. De diamant heeft door de eeuwen heen koninklijke kronen versierd, geliefden betoverd en de mensheid gefascineerd met zijn unieke eigenschappen. Maar wat maakt de diamant zo buitengewoon? Welkom in de betoverende wereld van de diamant, waar de diepte van de aarde wordt omgezet in schitterende pracht, en elk facet een verhaal vertelt dat wacht om ontdekt te worden.

Wat is een diamant

Diamant is de hardste grondstof die ooit op aarde is gevonden. Diamant bestaat uit zuivere koolstof die kristalliseert ten gevolge van zeer hoge druk en temperatuur. Deze omstandigheden worden alleen gevonden in een diepte van 150 tot 200 kilometer onder het aardoppervlak! Daar ontstaat de diamant, waarna het zijn weg vindt naar het aardoppervlak door vulkanische uitbarstingen. Met veel moeite wordt de diamant aan de aarde onttrokken en vakkundig verwerk tot edelsteen in sieraden. Het delven van diamant is op de dag van vandaag ondanks alle moderne technieken nog altijd zeer gecompliceerd. Er moet gemiddeld iets meer dan zes ton ruw gesteente verwerkt worden om één gram ruwe diamant te vinden! Van alle diamanten is slechts 20% geschikt om in sieraden te verwerken.

Diamant_68667fc2-72cf-423c-bcd5-35938d837c78.png

Herkomst

Tot de 18eeeuw werden diamanten alleen in India gewonnen. Na de 18eeeuw kwam daar Brazilië bij en vervolgens meer landen zoals Zuid-Afrika. Momenteel worden diamanten gevonden in India, Rusland, Canada, Brazilië, Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Australië. Op basis van diamantwaarde staan de diamanten Botswana het hoogst aangeschreven. Australië is daarentegen wereldleider wat betreft de gekleurde diamanten. Het land staat bekend om zijn roze, gele, paarse en rode diamanten.

Diamant_ring.png

De 4C's

De waarde van de diamant wordt bepaald aan de hand van vier factoren; de 4 C’s.

  1. Cut (slijpvorm)
  2. Colour (kleur)
  3. Clarity (zuiverheid)
  4. Caratweight (karaatgewicht)

De slijpvorm (Cut) van de diamant zegt wat over de manier waarop de diamant is geslepen. Zo is briljant de bekendste slijpvorm, en zijn princess en emerald ook bekende vormen. De kleur (Colour) van de diamant zegt wat over de witheid van de diamant. Hoe geler de diamant hoe lager de waarde en hoe witter de diamant hoe hoger de waarde. Niet te vergissen met gele diamanten, deze zijn juist hoog in waarde omdat deze zeer zeldzaam zijn. De helderheid (Clarity) van de diamant vertelt hoeveel onzuiverheden (insluitsels) een diamant bevat: hoe minder en kleiner deze insluitsels zijn, hoe waardevoller de diamant. Het karaatgewicht (Carat) geeft aan hoe groot de diamant is.

Wil je meer weten over de 4 C's? Lees dan hier onze blog. 

Diamantenn.png

De "Cullinan" diamant

Een van s ’werelds grootste diamant die ooit is gevonden is de Cullinan diamant, die vernoemd is naar de voorzitter van het mijnbouwbedrijf. In natuurlijke vorm woog de diamant 621,20 gram, oftewel 3.106 karaat. Deze adembenemende edelsteen was niet alleen groot, maar had bovendien een buitengewone blauwwitte kleur en is ook uitzonderlijk helder. De Cullinan diamant werd geslepen door toonaangevende diamantslijper Joseph Asschers uit Amsterdam. Uit de originele diamant werden er 9 grote diamanten geslepen en gepolijst. Elk diamant kreeg een Romeins nummer van I tot en met IX. Tot op de dag van vandaag worden ze nog steeds zo genoemd. Naast de grote edelstenen zijn er ook 96 kleine briljanten en enkele ongepolijste fragmenten gemaakt. De Cullinan diamanten werden verwerkt in de Britse kroonjuwelen, “The Crown Jewels”.

De twee bekendste cullinan diamaneten zijn de Cullinan I en II. Cullinan I, de “Great Star of Africa”, is de grootste en weegt 530,2 karaat en bevindt zich in de Britse Soevereine Scepter. De Cullinan II, “Smaller Star of Africa”, is kleinner dan de Cullinan I en bevindt zich aan de voorzijde van de Britse Keizerlijke kroon.

Mythiek en betekenis

Het woord diamant komt van het Griekse ‘adamas’ dat onoverwinnelijk betekent en duidt op eeuwigdurende trouw. Als symbool van macht, moed en onoverwinnelijkheid werd tot aan de 15e eeuw diamant alleen gedragen door koningen en machthebbers. Tegenwoordig staat het symbool voor romantiek, mystiek, passie (vuur), betovering en schoonheid. In de mythologie had Cupido pijlpunten van diamant en geloofden de Grieken dat het vuur in een diamant de eeuwig brandende vlam van de liefde was.

In de Middeleeuwen geloofde men in aantrekkingskracht van diamanten. Pas toen in 1477 Maria van Maria van Bourgondië een verlovingsring met diamant kreeg van de aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk, werd de traditie geboren om diamant als verlovingsring te gebruiken. De traditie om de ring aan de linkerhand te dragen kwam van de Egyptenaren die dachten dat de “Vena Amoris” (liefdesader) van het hart direct naar de linkerhand liep.