Karaat


De term ‘karaat’ staat voor het gewicht van een diamant of andere edelsteen (1 karaat = 0,2 gram). Een karaat wordt onderverdeeld in honderd punten en wordt altijd in twee decimalen uitgedrukt (1.00 karaat = 100 punten). Grotere diamanten worden minder vaak gevonden dan kleinere diamanten. Daarom is een diamant met een gewicht van bijvoorbeeld 1.00 karaat waardevoller dan het totaalgewicht van 2 kleine diamanten van elk 0.50 karaat.
KAraat_2.png

Diamant Karaat

Het karaat, vaak afgekort als 'ct', is een van de meest bekende en direct herkenbare kenmerken van een diamant. Het verwijst naar het gewicht van de diamant en speelt een cruciale rol in de bepaling van de waarde en grootte van deze kostbare edelsteen. Het woord 'karaat' stamt af van het gebruik van de zaadkorrel van de Johannesbroodboom als een historische eenheid voor gewicht, vanwege de opmerkelijke consistentie in grootte en gewicht van deze zaden.

Een karaat staat gelijk aan 200 milligram, of 0,007 ounces. Hoewel het gewicht in karaat een meetbare waarde is, is het belangrijk op te merken dat de grootte van een diamant niet lineair toeneemt met het karaatgewicht. Met andere woorden, een diamant van 2 karaat is niet tweemaal zo groot als een diamant van 1 karaat; het zal eerder iets groter lijken, maar niet dubbel zo groot.

Het gewicht in karaat is een belangrijke factor bij het bepalen van de waarde van een diamant, maar het moet in evenwicht zijn met andere factoren zoals slijpkwaliteit, kleur en zuiverheid om de algemene schoonheid en schittering van de steen te beoordelen. Dit betekent dat een grote karaatgewicht mogelijk niet zo waardevol is als een diamant van kleinere karaatmaat met uitstekende slijpkwaliteit en helderheid.

Diamant karaat grafiek