Diamanten slijpvormen

4_c_s_9e83bb9e-41e8-49ae-b864-ee38be6bd779.png

Wat is een slijpvorm?

De slijpvorm van een diamant is de vorm waarin de ruwe diamant wordt geslepen voordat de diamant in een sieraad wordt verwerkt. Er bestaan veel verschillende vormen waarin een diamant wordt geslepen. De bekendste slijpvormen zijn bijvoorbeeld de Briljant, Princess, Baguette en Hearts & Arrows.

De waarde van een diamant wordt bepaald op basis van vier factoren, de 4C’s:

  1. Cut (slijpvorm)
  2. Colour (kleur)
  3. Clarity (helderheid)
  4. Caratweight (karaatgewicht)

Van deze 4C’s is de slijpvorm de enige factor waar de mens invloed op kan hebben. Het vereist vakmanschap en zelfs wiskunde om een ruwe diamant te transformeren naar een geslepen diamant. Zo heeft de diamantslijper te maken met perfecte verhoudingen, afwerking en symmetrie. Dit is belangrijk omdat deze factoren de schittering en het ‘vuur’ (de breking en weerkaatsing van het licht van de diamant) bepalen.

Wat voor soorten slijpvormen zijn er?

Een diamant kan in verschillende vormen worden geslepen waarvan de briljant de meest bekende slijpvorm is. Echter zijn er nog veel meer slijpvormen die ieder unieke eigenschappen hebben. Wij hebben de bekendste slijpvormen en hun bijzondere eigenschappen voor je op een rijtje gezet.

Briljant_2.png

Briljant

Ook wel ‘de ronde diamant’: de meest bekende en populairste slijpvorm met 57 facetten. Met zijn uitzonderlijke schittering en moderne, tijdloze uitstraling is deze vorm is veel verlovingsringen en andere sieraden terug te zien.

Baguette_6.png

Baguette

De Baquette slijpvorm is langwerpig met een vierhoekig facetgeslepen oppervlak. De sprankeling van de diamant verzacht de rechte lijnen. De baguette slijpvorm creëert met haar lichtval een soort ‘halls of mirrors’ effect dat zorgt voor een elegante en geraffineerde uitstraling.

Cushion_4.png

Cushion

De adembenemend mooie kussenvormige diamant staat bekend om de grote facetten en afgeronde hoeken, wat de schittering van de diamant optimaal maakt. De vorm en slijpsel benadrukken de intensiteit en de kleur van diamanten en andere kleurstenen. Het slijpsel is een perfecte mix van traditioneel design en moderne technologie.

Emerald_17.png

Emerald

In één woord; uniek. De emerald heeft een rechthoekige slijpvorm waarbij zowel het paviljoen als de hoekpunten zijn afgeslepen. De Emerald Diamant lijkt erg op deBaquette diamant maar bestaat uit meer hoeken. De Emerald Diamant bestaat uit 48 tot 50 facetten.

Hart_2.png

Hart

Het ultieme symbool van de liefde wordt in een slijpvorm als de meest romantische vorm van diamant gezien.

Markies_8.png

Markies

De markies slijpvorm heeft 58 facetten, is lang, smal, en loopt spits toe naar de uiteinden. De schittering komt vanuit het midden van de diamant. Deze slijpvorm laat vingers en handen langer en smaller lijken. Deze slijpvorm is een echte eye-catcher.

Oval_4.png

Ovaal

Ovale diamanten hebben bijna dezelfde schittering als de ronde briljant. Deze slijpvorm bestaat uit 56 facetten en door de ovale vorm doen ringen met de ovale diamant handen en vingers langer en slanker lijken.

Pear_4.png

Peer

De peer (of pendeloque) slijpvorm heeft de vorm van een regendruppel. Het is dan ook een combinatie van de ronde diamant en de markies slijpvorm en bevat 58 facetten.

Princess_8.png

Princess

Speciaal ontworpen om een maximale schittering uit een vierkante vorm te halen. Een Princess diamant bestaat uit 76 facetten. Door de traditionele uitstraling met een moderne twist wordt ook deze slijpvorm vaak gebruikt in verlovingsringen.Prachtig voor de modern-day royalty!